Varaa online

Amerikanholidays.fi » Info » Hyvä tietää

Hyvä tietää

matkustaessasi Amerikkaan ja Islantiin

Matkan varaaminen

Matkoja voi varata sähköpostitse: myynti@americanholidays.fi  ja puhelimitse: 020 1441805.

Passi ja viisumi

Islantiin matkustavalla Suomen kansalaisella tulee olla mukana virallinen henkilökortti tai passi. Ajokortti ei ole virallinen henkilötodistus.

Pohjois-Amerikkaan alle kolmeksi kuukaudeksi eli alle 90 päiväksi turistimatkalle matkustava Suomen kansalainen ei tarvitse viisumia, jos hänellä on esittää alla olevien ehtojen mukainen voimassaoleva passi.

Viisumitta Amerikkaan matkustavalta Suomen kansalaiselta vaaditaan koneellisesti luettava passi, joka on myönnetty viimeistään 25.10.2005. Sen jälkeen myönnetyissä passeissa tulee olla lisäksi digitaalinen valokuva.  26.10.2006 ja sen jälkeen myönnetyissä passeissa tulee olla biometrinen tunniste (e-passi). Mikäli passi täyttää ed. mainitut ehdot, viisumivapaus säilyy passin voimassaoloajan loppuun saakka. Lapsilla tulee aina olla oma passi. Korkeintaan vuodeksi myönnetyt passit eli pikapassit eivät kelpaa. Viisumia voi anoa USA:n lähetystöstä; uutta passia poliisiviranomaisilta.

Matkanjärjestäjä ei palauta matkan hintaa, jos matka peruuntuu matkustusasiakirjojen puuttumisen tai virheellisyyden vuoksi. Muiden kuin Suomen kansalaisten tulee itse tarkastaa lähetystöstä vaadittavat dokumentit matkakohteeseen.

Amerikkaan matkustavat rekisteröidään digitaalisesti ottamalla valokuva ja sormenjäljet saapuessa/lähtiessä. Amerikan viranomaisten toimesta suoritettava toimenpide vie noin 1-2 min./ matkustaja.

Matkustajatietojen antovelvollisuus

1. APIS
Yhdysvaltojen viranomaiset vaativat lentoyhtiöiltä etukäteen seuraavat tiedot matkustajista, jotta turvallisuusmuodollisuudet hoituisivat sujuvasti:

1. Matkustajan etu- ja sukunimi
2. Sukupuoli
3. Syntymäaika (päivä, kuukausi, vuosi)
4. Kansalaisuus
5. Passin numero
6. Passin myöntämismaa
7. Passin viimeinen voimassaolopäivä (päivä, kuukausi, vuosi)                          
8. Ensimmäinen osoite Amerikassa (kadun nimi, numero, kaupunki, osavaltio, ZIP-koodi)

Asiakkaan tulee antaa kohtien 1-3 tiedot jo varausvaiheessa American Holidaysille. Muut matkustajatiedot asiakas ilmoittaa itse kyseisen lentoyhtiön kotisivuilla vähintään 72 tuntia ennen matkaa. Jos matkustaja ei halua luovuttaa lentoyhtiölle kyseisiä tietoja, varausta ei voida tehdä.

2. ESTA - Yhdysvallat
12.1.2009 lähtien matkustajien tulee anoa ennen USA:n matkaansa sähköinen ESTA-matkustuslupa. ESTA-luvan voi anoa täältä. Anomus tulee tehdä vähintään 72 tuntia ennen matkaa. Hyväksytyn päätöksen saaneilla on mahdollisuus matkustaa USA:han pelkällä passilla. Kielteisen päätöksen saaneiden tulee anoa viisumi. ESTA-lupa on voimassa 2 vuotta tai kunnes hakijan passi vanhentuu. ESTA-lupa on maksullinen (14 $/hlö) ja se maksetaan internetissä luottokortilla anomusta tehtäessä.

Lisätietoa ESTAsta

 

3. ETA - Kanada

Kanadan sähköinen matkustuslupa eli eTA (Electronic Travel Authorization) otetaan käyttöön 1.8.2015 alkaen. Kanadan matkustuslupajärjestelmä on samankaltainen kuin Yhdysvalloissa käytössä oleva ESTA. Kanadan matkustuslupa eTA alkaa vapaaehtoisena, mutta muuttuu pakolliseksi 15.3.2016 alkaen. Matkustuslupa eTA koskee kaikkia Kanadaan lentäen saapuvia, viisumivapaiden maiden kansalaisia, joilla ei ole Kanadaan työ- tai oleskelulupaa mutta myös transit-matkustajia. Yhdysvaltain kansalaiset sekä Kanadaan akkreditoitu diplomaattikunta ovat vapautettuja ko. matkustusluvasta. Matkustuslupa on haettava ennen matkalle lähtöä, suosituksena viimeistään 72 h ennen matkan alkamista. eTA-hakemus täytetään internetissä. Järjestelmään kirjataan henkilö- ja passitietojen lisäksi matkaa koskevat tiedot. Järjestelmä antaa hakemukseen vastauksen normaalisti muutamissa minuuteissa sähköpostitse. Hakemuksesta peritään 7 CAD maksu (n. 5 €). Lupa on voimassa viisi vuotta kerrallaan, tai yhtä kauan kuin passi on voimassa, mikäli passin voimassaoloaika umpeutuu aiemmin. Mikäli henkilö- tai passitiedot muuttuvat on haettava uusi matkustuslupa. eTA ei ole viisumi, eikä se takaa pääsyä maahan. Rajaviranomaisilla on tarvittaessa mahdollisuus sen peruuttamiseen. Jos eTA epää matkustusluvan, matkustaja voi hakea normaalisti viisumia. Lisätietoa eTA-hankkeesta Kanadan hallituksen sivuilta ja eTA:n sivuilta

Matkavakuutus

Matkavakuutus korvaa vakuutusehtojen mukaisesti mm. äkillisestä sairastumisesta tai onnettomuudesta aiheutuvat kustannukset, joita kohdemaan sairaanhoito ei korvaa. Lisäksi matkavakuutus korvaa välttämättömän sairaankuljetuksen kotimaahan. Matkavakuutus sisältää yleensä myös turvan peruutuskulujen kattamiseksi äkillisissä sairastapauksissa. Vakuutukseen on hyvä sisällyttää myös matkatavaroiden arvon kattava matkatavaravakuutus. Huomioi, että joihinkin vakuutuksiin saattaa sisältyä vastuunrajoituskohta, jonka seurauksena on matkustajan oman vastuun laajentuminen. Suosittelemme ottamaan matkavakuutuksen jo matkaa varattaessa.

Matkatavarat

Merkitse matkatavaroiden ulko- ja sisäpuolelle nimi- ja osoitetietosi sekä ulkopuolelle lisäksi matkakohteesi tiedot.

Amerikkaan matkustettaessa veloituksetta kuljetettava matkatavaramäärä on turistiluokassa 2kpl/hlö ja enintään 23 kg/kpl. Yksittäisen laukun yhteenlasketut mitat eivät saa ylittää 158 cm. Lisäksi matkustaja saa viedä koneeseen yhden käsimatkatavaran, jonka koko saa olla enintään 115cm (55 cm x 35 cm x 25 cm) ja paino enintään 6 kg.

Islantiin matkustettaessa veloituksetta kuljetettava matkatavaramäärä on 20 kg/henkilö ja käsimatkatavara 6 kg/henkilö. Käsimatkatavara voi olla ulkomitoiltaan enintään 115 cm (55 cm x 35 cm x 25 cm).

Matkatavarat on lähtöselvitettävä perille saakka jo lähtölentoasemalla, koneenvaihdon helpottamiseksi. Mainitse asiasta lähtöselvitysvirkailijalle ja näytä hänelle kaikki lentolippusi.

Nesteiden vienti matkustamoon on kiellettyä kaikilla lennoilla. Poikkeuksena mm. henkilökohtaiset toilettituotteet ja lääkkeet, jotka tulee pakata uudelleen suljettavaan, läpinäkyvään toilettilaukkuun tai muovipussiin enintään 100 ml/tuote. Tupakansytyttimet, tulitikut ja terävät esineet on lennoilla kielletty. Lennolla mahdollisesti vaurioituneista matkatavaroista tulee matkustajan tehdä lentoyhtiölle ilmoitus välittömästi saapumislentokentällä.

Lisätietoa nesteiden kuljetuksesta

Lähtö Suomesta / paluu Suomeen

Esitteen lentomatkat lähtevät Helsinki-Vantaan lentoasemalta. Lentoasemalla tulee olla viimeistään 2 tuntia ennen lentolippuun merkittyä lähtöaikaa. Pohjois-Amerikasta Eurooppaan matkustettaessa lentokentällä tulee yleensä olla viimeistään 3 tuntia ennen lähtöä. Tarkista matkatoimistostasi vaadittava lähtöselvitysaika. Matkustaja on velvollinen tarkistamaan matkakohteessa paluulentonsa aikataulun. Jos matkustaja laiminlyö paluulentoaikataulunsa tarkistuksen ja myöhästyy lennolta, vastaa hän itse paluukuljetuksen kustannuksista.

Lisämaksut lennoilla

Lentolipun hintaan sisältyy kaikki ne verot ja viranomaismaksut, jotka on mahdollista etukäteen maksaa lipunkirjoitushetkellä. Matkustaja on velvollinen maksamaan mahdolliset muut maksut matkan aikana (mm. joissakin maissa paikan päällä maksettava lentokenttävero). Lentoyhtiöt saattavat periä erillistä lisämaksua mm. ruumassa kuljetettavasta matkatavarasta, lähtöselvityksestä palvelutiskillä, tarjoilusta lennolla ja muista lisäpalveluista. Lentolipustasi löydät tiedot sallitusta matkatavaramäärästä. Tutustu kyseisen lentoyhtiön lisämaksuihin ennen matkalle lähtöäsi!

Tarjoilu lennoilla vaihtelee varausluokittain ja lentoyhtiöittäin. Tarkista varausvaiheessa mitä lentolipun hintaan sisältyy. Huomioi, että lentoateriat ovat pienehköjä ja erikoisruokavalioita on rajoitetusti.

Lapsihinnat

Lapsihintoja ei ole ilmoitettu esitteessämme, koska ne matkakohteesta ja lapsen iästä riippuen vaihtelevat varsin paljon. Lapsihinnat saat tarvittaessa American Holidaysilta. Alle 2-vuotiaiden lasten hinta ei oikeuta lisävuoteeseen hotellissa eikä istumapaikkaan bussissa ja/tai lentokoneessa.

Tullimääräykset

Yhdysvallat
Islanti
Suomi
Huomioi, että nuuskan tuonti Islantiin on kielletty.

Hotellimajoitus

Hotellihuoneen saa yleensä viimeistään klo 15.00. Huone on luovutettava lähtöpäivänä viimeistään klo 12.00 (tarkista hotellista), vaikka paluulennon tai -kuljetuksen lähtö olisi vasta illalla. Mikäli matkustaja haluaa pitää huonetta pitempään tai haluaa sen aikaisemmin käyttöön, ja se on hotellin varaustilanteen mukaan mahdollista, siitä aiheutuvat kustannukset asiakkaan tulee maksaa paikan päällä suoraan hotellille. Nämä säännöt koskevat myös Stopover-varauksia. Amerikassa majoituksen hintaan ei sisälly aamiaista ellei toisin mainita. Huoneiden taso ei aina vastaa hotellin muuta tasoa. Yksin matkustavan on varattava yhden hengen huone ja maksettava siitä lisämaksu. Yhden hengen huoneet voivat olla vaatimattomampia kuin kahden hengen huoneet.

Lentokenttäkuljetukset

Lentokenttäkuljetukset sisältyvät vain Islannin StopOver-paketteihin. Amerikan ja Islannin matkapaketteihin ei sisälly lentokenttäkuljetuksia. American Holidays auttaa auton vuokrauksessa tai kuljetusten varaamisessa mahdollisuuksien mukaan.